2108161182 Μαραθωνοδρόμων 16, Κρυονέρι petrocheilosalex@gmail.com

Κυνοφύλακες

Κυνοφύλακες


Είναι ευκαιρία σ' αυτή την ενασχόλησή μας με τους σκύλους εργασίας να διευκρινίσουμε και να αποσαφηνίσουμε ορισμένους μύθους και ιστορίες που αφορούν τα σκυλιά αυτά, αποδίδοντάς τους υπερφυσικές ικανότητες. Σίγουρα οι σκύλοι διαθέτουν ορισμένα προσόντα και δυνατότητες, καθώς είναι προικισμένοι από τη φύση σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι ο άνθρωπος. 
 
Αυτά τα προσόντα και τις δυνατότητες εκμεταλλευόμαστε και κατευθύνουμε, έτσι ώστε να μας φανούν χρήσιμες και αποδοτικές, εκεί που το ανθρώπινο και τεχνολογικό υλικό δεν επαρκούν . Η οσφρητική ικανότητα του σκύλου είναι ίσως το μεγαλύτερο προσόν του, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύει οσμές που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητες. 
 
Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών, εκρηκτικών και αναζήτησης ανθρώπων σε καταστροφές είναι εργασιακά σκυλιά με ιδιαίτερα προσόντα και ξεχωριστό χαρακτήρα, τέλεια προσαρμοσμένο στην εργασία που προσφέρουν. Οι σκύλοι αυτοί έχουν ως εργασιακό σκοπό την ανακάλυψη, μέσα από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, αντικειμένων όπως ναρκωτικές ουσίες διαφόρων ειδών, εκρηκτικών μηχανισμών ή ακόμα και ανθρώπων. Τα παραπάνω αντικείμενα ενδιαφέροντος καλούνται να τα ανιχνεύσουν μέσα από το χώρο φύλαξής τους ( κρυψώνες) ή κάτω από τόνους τσιμέντου. 
 
Είναι λογικό ότι όλα τα σκυλιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτά τα ειδικά καθήκοντα, όσο κι αν εκπαιδευτούν. 
 
Χρειαζόμαστε ειδική κατηγορία σκύλων, όπου η όσφρηση, ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία τους θα είναι οδηγοί της επιλογής μας. 
 
Συγκεκριμένα, τα ζώα θα πρέπει να είναι απόλυτα κοινωνικά, χωρίς οποιασδήποτε μορφής φοβίες ή αναστολές, απαλλαγμένα από νευρικότητα και χωρίς στοιχεία επιθετικότητας. 
 
Αντίθετα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα και ζωηρά, με έντονο ενδιαφέρον για αναζήτηση. 
 
Η ιδιαίτερη οσφρητική τους ικανότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ολα τα παραπάνω είναι στοιχεία που συνθέτουν τη μορφή του σκύλου που αναζητούμε για τη συγκεκριμένη εργασία. 
 
Ομως, η επιλογή του σκύλου θα πρέπει να γίνεται σε μικρή ηλικία, έτσι ώστε να υπάρχει άφθονος χρόνος εκπαιδευτικής καθοδήγησης και ταξινόμησης ενδιαφερόντων. 
 
Είναι βέβαιο ότι είναι λίγα εκείνα τα ζώα που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας, γιατί αυτές είναι (και πρέπει να διατηρούνται) υψηλές, μειώνοντας το ποσοστό αποτυχίας στην εκπαίδευση. 
 
Η μεθοδολογία εκπαίδευσης των σκύλων ανιχνευτών είναι για τα περισσότερα ζώα συγκεκριμένη, από τη στιγμή που πληρούν τα στάνταρ που έχουμε θέσει. 
 
Για την αποσαφήνιση διαφόρων αβάσιμων θεωριών, σε καμμιά περίπτωση δε χρησιμοποιούνται ναρκωτικά για χρήση από τους σκύλους ( όπως πολύς κόσμος νομίζει). 
 
Η χρήση είναι τέτοια, που μόνο η μυρωδιά αποτελεί ερέθισμα προς αναζήτηση για το σκύλο ανιχνευτή, σαν παιχνίδι και μόνο. 
 
Σε όλες τις κατηγορίες σκύλων εκμεταλλευόμαστε τη φσική τάση του ζώου για παιχνίδι και αναζήτηση, κατευθύνοντάς τη σε συγκεκριμένες μορφές ενδιαφέροντος μέσω του παιχνιδιού, ενώ σταδιακά δυσκολεύουν οι συνθήκες αναζήτησης. 
 
Χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες, θα αναφέρουμε το αποτέλεσμα της δύσκολης και επίπονης εκπαίδευσης αυτών των σκύλων: η ανίχνευση με ένταση και σταθερό ρυθμό, ο διαχωρισμός των οσμών, ο εντοπισμός και, τέλος, η αποκάλυψη του αντικειμένου έρευνας, είναι οι παράγοντες που συνιστούν το στόχο και το αποτέλεσμα της εργασίας των συγκεκριμένων σκύλων, οι οποίοι έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου, προσφέροντας έργο πολύτιμο για το κοινωνικό σύνολο. 
 
Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι ο σκύλος με το γαύγισμά του μπορεί να προειδοποιεί για κάθε επερχόμενο κίνδυνο, και γι' αυτό ήταν το πρώτο ζώο που εξημέρωσε. Από τότε μέχρι και σήμερα, τον συντροφεύει και τον συνδράμει σε όλες του τις δραστηριότητες. Σήμερα, με την έξαρση της εγκληματικότητας, η παρουσία του τείνει να γίνει σε  όλους μας απαραίτητη, γιατί αποδεικνύεται ότι είναι ο μοναδικός φίλος μας και Φύλακας άγγελός μας, μέσα σε μια κοινωνία όπου καθημερινά πληροφορούμαστε για νέα κρούσματα ληστειών και επιθέσεων .Πώς όμως θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το σκύλο μας, ώστε να προστατευτούμε αποτελεσματικότερα; 
 
Είναι σίγουρο ότι, αν τον δέσουμε σε ένα σπιτάκι στην αυλή μας, μόνο μικρές υπηρεσίες μπορεί να μας προσφέρει, γιατί μπορεί να μας ειδοποιήσει με το γαύγισμά του ότι κάποιος έρχεται, αλλά είναι πολύ εύκολο να εξουδετερωθεί από έναν ή ακόμα και μια ομάδα ληστών. Η εξουδετέρωση ενός σκύλου μέσα σε μία αυλή είναι τόσο εύκολη για έναν κακοποιό που κινείται ελεύθερα έξω από αυτήν και έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει τις ενέργειές του, όσο εύκολο θα ήταν για μας να πιάσουμε ένα ψάρι μέσα σε μια γυάλα. Οσο έξυπνος, γρήγορος και εκπαιδευμένος κι αν είναι ο σκύλος, έχει καταδικαστεί εκ των προτέρων. 
 
Ο κακοποιός μπορεί να τον εξουδετερώσει, χρησιμοποιώντας είτε το όπλο του είτε δηλητήριο, το οποίο μπορεί να του το πετάξει μέσα σε τροφή, ή να το εκτοξεύσει εναντίον του από μια σύριγγα, καταβρέχοντας το τρίχωμά του με αυτό, έτσι ώστε ο σκύλος, όταν γλύψει το τρίχωμά του, να πεθάνει. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει κάποια ιδιοκατασκευή βέλους, το οποίο, εκτοξευόμενο από απόσταση, θα δηλητηριάσει το ζώο, ή ένα αναισθητικό σπρέι, όταν ο σκύλος θα πλησιάσει τα κάγκελα γαυγίζοντας. 
 
Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν ο σκύλος βρίσκεται μέσα στο σπίτι, και ιδιαίτερα όταν δεν προειδοποιεί για την παρουσία του, γιατί τότε ο κακοποιός μπαίνει σε έναν άγνωστο σε αυτόν χώρο, ενώ για το σκύλο μας ο χώρος είναι απόλυτα οικείος. 
 
Ο κακοποιός έχει γίνει αντιληπτός πριν κατορθώσει να μπει μέσα, οπότε ο σκύλος έχει ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του, ώστε να λάβει τα μέτρα του, αν είναι παρών. Αν δεν είναι, τότε ο κακοποιός μετατρέπεται σε θήραμα, στο οποίο ο σκύλος επιτίθεται μόνο όταν καταλάβει ότι η θέση του και η απόσταση που τον χωρίζει από αυτόν είναι τέτοια, ώστε δεν μπορεί να του ξεψύγει. Μέσα σε τόσο μικρούς χώρους, εκείνο που μετράει είναι η ταχύτητα της αντίδρασης, και τότε ένα ζώο που δεν έχει ενδοιασμούς και πιστεύει στον εαυτό του, δεν προειδοποιεί και θεωρεί τον κακοποιό θήραμα, πλεονεκτεί απέναντί του. Αλλά κι αν ακόμα ο κακοποιός κατορθώσει να εξουδετερώσει το σκύλο μας, θα μας έχει δώσει την προειδοποίηση και το χρόνο για να αντιδράσουμε. 
 
Ετσι, όταν έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα (δηλαδή, να μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιήσουμε το αστυνομικό τμήμα, ώστε να μας συνδράμει -αν προλάβει -και έχουμε φροντίσει να είμαστε οπλισμένοι με όπλο του οποίου τη χρήση κατέχουμε άριστα, τότε πολύ δύσκολα ο επίδοξος εισβολέας θα μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδιά του, και αυτό χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια που μας προσφέρει ο σκύλος μας, αλλά και στην προνοητικότητα και το θάρρος μας. 
 
Το (τόσο πολύτιμο στις μέρες μας) αίσθημα της ασφάλειας, ο σκύλος μπορεί να μας το προσφέρει είτε στο σπίτι μας είτε στη βόλτα μας, στην πόλη ή την εξοχή. Ακόμα, η γνώση ότι πίσω στο σπίτι η οικογένειά μας προστατεύεται από τον καλύτερό μας φίλο. 
 
Για να γίνουν όμως όλα αυτά εφικτά, θα πρέπει ο σκύλος μας να επιλεγεί από οικογένειες που παράγουν ζώα ισορροπημένα, θαρραλέα, μεγάλης δ ναμης και αντοχής. 
 
Το κουτάβι που θα επιλέξουμε πρέπει να μεγαλώσει με την κατάλληλη φροντίδα και αγάπη από μέρους μας, ώστε να αποκτήσει τα βιώματα που θα το καταστήσουν δεκτικό στην εκπαίδευση που πρόκειται να ακολουθήσει. 
 
Στόχος της εκπαίδευ,σης είναι να γίνει ένα ζώο ισορροπημένο, χωρίς φοβίες, το οποίο να πιστεύει στον εαυτό του, αλλά πάνω απ' όλα στον ιδιοκτήτη του, στον οποίο πρέπει να υπακούει απόλυτα, να τον υπερασπίζεται, ακόμα και να θυσιάζεται γι' αυτόν. Η εκπαίδευση ενός τέτοιου ζώου πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο κάθε στιγμή. Οι πιο κοινές φυλές που χρησιμοποιούνται για προστασία στη χώρα μας είναι οι εξής: 
 
Γερμανικός Ποιμενικός 
 
Εξυπνος, ισορροπημένος, εξαίρετος του απέναντι στα αδύναμα μέλη της οικογένειας. Είναι στη συμπεριφορά λίγα τα άτομα που είναι πραγματικά επιθετικά. Πρέπει η επιθετικότητα να καλλιεργείται από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. 
 
Βελγικός Ποιμενικός Γκρένενταλ
 
Ισορροπημένος, δυνατός. Τα περισσότερα άτομα της φυλής είναι επιθετικά, αλλά πιο νευρικά από το γερμανικό ποιμενικό. 
 
Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά
 
Πιο μικρόσωμος, πολύ γρήγορος, επιθετικός, σταθερός, θαρραλέος. Είναι ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τον ελληνικό στρατό. 
 
Ντόμπερμαν 
 
Ισορροπημένο, γρήγορο, νευρικό. Αρκετά άτομα της φυλής είναι επιθετικά. 
 
Ροτβάιλερ 
 
Πολύ δυνατός σκύλος, μεγάλης επιθετικότητας, επικίνδυνος. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από πεπειραμένους ιδιοκτήτες σκύλων. Καθένας από μας -σύμφωνα με τις ανάγκες του και τις γνώσεις του - πρέπει να επιλέγει, μέσα από τη φυλή που προτιμά, τα άτομα που κατά τη γνώμη του θα ανταποκριθούν πληρέστερα στις προσδοκίες του. 
 
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ένα σκυλί φύλακας, για να μπορέσει να επιτελέσει το καθήκον του, πρέπει να ανήκει στην κατηγορία των σκύλων, οι οποίοι θα ήταν αρχηγοί στην αγέλη τους, αν βρίσκονταν σε άγρια κατάσταση -ιδίως τα ζώα που πρέπει να χρησιμεύσουν ως φύλακες χώρου, και τα οποία πρέπει να επιτεθούν στον κακοποιό χωρίς τη συμπαράσταση της αγέλης τους. Ετσι, ο ιδιοκτήτης σκύλων τέτοιου χαρακτήρα πρέπει να έχει τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να μπορεί να αρχηγεύει επί αρχηγικών ζώων. Τα αισθήματα που θα πρέπει να προκαλεί δεν είναι αυτά που θα είχαμε εμείς για τον άρχοντα δυνάστη, αλλά στα μάτια μας πρέπει να βλέπει το θεό του.  
 
 Θωμάς Πετρόχειλος
Πίσω