2108161182 Μαραθωνοδρόμων 16, Κρυονέρι petrocheilosalex@gmail.com
hero image

 

Η πορεία του Θωμά Πετρόχειλου μέσα από τα μάτια της γυναίκας του Χαράς Πετρόχειλου

Ο Θωμάς Πετροχειλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25-6-1957 και η καταγωγή του είναι από τα Κύθηρα. Ο προπάππους του πήγε από τα Κύθηρα ως μετανάστης στη Σμύρνη της Μ.Ασίας όπου και έκανε 4 γιούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν σπουδάσει τοτε, στην Αγγλία και ως κυνηγοί είχαν φέρει καθαρόαιμα setters και pointers, εκπαιδεδευμένα από εκεί. .Η καταστρoφή της Σμύρνης τους βρήκε να κυνηγάνε ορτύκια περασματιάρικα στη Μυτιλήνη.

Οι ιστορίες του παππού και των θείων του, από τη μεριά του πατέρα του και το πάθος του παππού του από τη μεριά της μητέρας του, που ήταν μανιώδης κυνηγός, τον μύησαν στον κόσμο του κυνηγιού με σκύλο φέρμας.

Όταν τον γνώρισα στα 14,5 μου χρόνια, ήταν 16 ετών και οι βόλτες μας ήταν κάθε μέρα από Κυψέλη στο Γαλάτσι με τα πόδια όπου εκπαίδευε το πρώτο καθαρόαιμο ιρλανδικό σέττερ, την NIDA. 

To πρώτο του σκυλί το εκπαίδευσε σε ηλικία 8 ετών. Ήταν ένα ποϊντερ το οποίο, όχι μόνο κυνηγούσε άριστα, αλλά ήταν και εξαίρετος φύλακας στο σπίτι. Εγώ το γνώρισα όταν ήταν 8 ετών το σκυλί αυτό και πέθανε από καρκίνο.

Τις ατελείωτες ώρες που μέναμε μαζί τ'απογεύματα, εκτός της εκπαίδευσης της NIDA, του μετέφραζα βιβλία για την εκπαίδευση των σκύλων φέρμας και για τα field trails, αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων που γινόντουσαν τότε στην Ευρώπη και ιδαίτερα στη Γαλλία, μιλάμε για το 1974 και επίσης για τη εκπαίδευση των σκύλων άμυνας.

Αφού βγάλαμε το εξατάξιο γυμνάσιο, τότε, εκείνος ακολούθησε την Βιομηχανική Πειραιώς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο κι εγώ τη Γαλλική φιλολογία. Όμως η αγάπη του για τους σκύλους και το κυνήγι τον έκανε να ονειρευέται μόνο ένα πράγμα, να γίνει εκπαιδευτής σκύλων.

Παντρευτήκαμε το 1981 και δημιουργήσαμε στο Κρυονέρι στο κτήμα του, την πρώτη σχολή κυνηγετικών σκύλων στην Ελλάδα και επίσης σχολή για σκύλους άμυνας (λυκόσκυλα, ντόμπερμαν κ.λ.π) και επίσης σκύλους συντροφιάς, αφού το 1978 παρακολούθησε μαθήματα άμυνας, επίθεσης και ειδική εκπαίδευση για σκύλους σε ναρκωτικά, εκκρηκτικά και ευρέσεως ατόμων κοντά στον Μπαιτζάμερ, πρώην διοικητή της Αστυνομίας του Μόναχου.

Ήταν και είναι ο μοναδικός εκπαιδευτής σκύλων μέχρι σήμερα ο οποίος εκπαιδεύει το ίδιο άξια και με φοβερές γνώσεις και τέλεια αποτελέσματα, όλες τις φυλές κυνηγετικές, άμυνας και συντροφιας, όταν όλοι οι άλλοι εκπαιδευτές σκύλων εξειδικεύονται μόνο σε ένα είδος εκπαίδευσης σκύλων.

 

Ο Θωμάς Πετρόχειλος είναι ένας πρωτοπόρος στη δουλειά του και αυτό το δείχνει και το σφραγίζει η πορεία του ως επαγγελματίας.

Από το 1992 εως το 2006 ήταν μέλος κάθε χρόνο των Εθνικών Ομάδων Ελλάδος, είτε Πρακτικού κυνηγιού, είτε Έρευνας κυνηγιού, είτε Μεγάλης Έρευνας. Έχει διακριθεί με πάρα πολλές νίκες, διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με πολλούς σκύλους όπως τη Δάφνη, τη Λάρα, το Ζινς, τη Τζάκυ και την Γκάνα του Πετροχειλου, το Gilio, το Γράμμο, τον Έκτορα του Πετροχειλου, τον Fez dela Majozza, τον Francini’s steel, την Francini’s Flame, τη Santa, την Κλειώ, τον Iatus, την Iena, την Κίρκη τον Kaidamili’s ver, την AKA, τον Κάστορα και τον Κόναν .

Η Κίρκη έχει ανακηρυχθεί Πρωταθλήτρια Ελλάδος Πρακτικού κυνηγιού, έρευνας κυνηγιού και Εργασίας και Πρωταθλήτρια Ευρώπης πρακτικού κυνηγιού με 15 εξαίρετα, 2 cac, 1 cactit στην μπεκάτσα, 1 cac cacit στην ορεινή πέρδικα, όπου κέρδισε το τρόπαιο Πολυκανδριωτη, πρώτη στο ντόπιο ορτύκι και 4 cac cacit στην έρευνα κυνηγιού, ενώ ανακυρήχθηκε καλύτερο σκυλί αγώνων 1998-1999, καλύτερο φυλής πόιντερ 1998-1999, καλύτερο ελληνικής εκτροφής 1998-1999.

Ο ΚΟΝΑΝ έχει ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος Πρακτικού κυνηγιού, πωταθλητής Ελλάδος Μ. Έρευνας και Εργασίας, Πρωταθλητής Ευρώπης Πρακτικού κυνηγιού και Μ. Έρευνας και με cacit στην μπεκάτσα.

Όμως οι αγώνες αυτοί οι οποίοι για τον Θωμά δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά μέσα από εκεί ήθελε να δείξει τις πραγματικές αξίες του κυνηγητικού σκύλου –διότι τα κυνηγούσε όλα τα σκυλιά του μέχρι που τα έλιωνε και τους έφευγαν οι πατούσες από τα βράχια -τον απογοήτευσαν γιατί οι αγώνες αυτοί δεν έδειχναν, κατά την άποψη του τον πραγματικά μεγάλο κυνηγητικό σκύλο, αλλά ένα σκύλο ο οποίος ήταν ένας ηθοποιός.

Ένας σκύλος που όπως τον εκπαίδευαν και τον εκπαιδεύουν ακόμη οι συνάδελφοι του, δεν πατάει βράχο, δεν μπαιίνει στο πυκνό, δεν κάνει πολύωρο κυνήγι, δεν αποδεικνύει τα προσόντα ενός πραγματικού κυνηγητικού σκύλου, που ίσως είναι μεγάλος κυνηγός, αλλά κανένας δεν το ξέρει αυτό γιατί μ’ αυτό τον τρίπο διεξαγωγής των αγώνων αυτό δεν αποδεικνύεται και κυρίως δεν έχει το αντίστοιχο κυνηγετικί αποτέλεσμα.

Η απογοητευση του αυτή μεγάλωσε όταν η μεροληψία και η αδικία κάποιων κριτών τον έκαναν να αηδιάσει και να αποτραβηχθεί από τους αγώνες του οποίους λάτρευε.

Σήμερα παραμένει πρωτοπόρος, κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα, διότι έχει δημιουργήσει ένα ιδιόκτητο κυνηγητικό παράδεισο 70 στρεμμάτων στην περιοχή αριστερά της Υλίκης, πάνω σε ένα οροπέδιο, πρότυπο στην Ελλάδα, με ντόπια ορτύκια, άγριες πέρδικες και άγριους λαγούς, όπου μπορεί να εκπαιδεύει τους σκύλους των κυνηγών όλο τον χρόνο.

Παράλληλα έχει δημιουργήσει στον ίδιο χώρο μια λίμνη 5 στρεμμάτων με ψάρια, η οποία είναι και πόλος έλξης θηραμάτων της περιοχής και αποδημητικών πουλιών.

Ο Θωμάς Πετρόχειλος έχει ανακηρύξει τους πρώτους Κύπριους κριτές αγώνων, έκανε σεμινάρια στην Κύπρο, διοργάνωσε αγώνες θέτοτνας τις βάσεις της Κυμπριακής αγωνιστικής κυνοφιλίας το 1997.

Έχει κάνει σεμινάρια εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, την Κόρινθο, την Λάρισα, το Βόλο, την Πάρο, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Αιδηψό, τη Ρόδο, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τη Λαμία, την Κρήτη και το Pointer Setter club. Έχει εκπαιδεύσει από το 1980, 5.500 σκύλους δικής του και ξένης εκτροφής, κυνηγετικά, άμυνας και συντροφιάς.

Είναι ο πρώτος εκπαιδευτής σκύλων, εγγεγραμμένος στην Εφορία όταν δεν υπηρχε καν το επαγγελμα αυτό. Είναι εκτροφέας αγγλικών φυλών πόιντερς, αγγλικών και ιρλανδικών σέττερς και έχει από τις καλύτερες εκτροφές στην Ελλάδα, καθώς έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας με διακρίσεις. Αρθρογραφεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε κυνηγετικά έντυπα, απαντά σε ερωτήσεις κυνηγών μέσα από αυτά και επίσης μέσα από το www.kinigotopos.gr ενώ διατηρεί δική του ιστοσελίδα www.petroxeilos.gr.

Είναι από τους πιο έντιμους ανθρώπους, με ήθος, αξιοπρέπεια, ευσυνειδησία και διαθέτει φοβερές γνώσεις και εμπειρίες. Έχει τρεις γιούς, το Γιάννη, τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο, για τους οποίους ευελπιστεί να ακολουθήσουν την αγάπη του για το κυνήγι και τους σκύλους και να τους μεταδώσει όλα αυτά τα οποία αυτός με κόπους, θυσίες και αίμα κατάφερε να κάνει στην πορεία της ζωής του μέχρι τώρα.

Εγω, η Χαρά Πετρόχειλου, η γυναίκα του, είμαι δίπλα του 38 ολόκληρα χρόνια, σε κάθε λεπτό της ζωής, της πορείας, των αγώνων, της αγωνίας του, που έχουμε χύσει τον ίδιο ιδρώτα και το ίδιο αίμα σε αυτό που λέγεται εκπαίδευση σκύλων, εκτροφή σκύλων, κοινή πορεία ζωής, θέλω να πω ότι σαν τον Θωμά Πετρόχειλο δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ, διότι άνοιξε το δρόμο σε όλα αυτά ως πρωτοπόρος στην πατρίδα του, την Ελλάδα και θέλω να πω ακόμα ότι είμαι υπερήφανη που είμαι γυναίκα του και έχω κάνει 3 γιούς μαζί του και θα τον στηρίζω με πάθος και αγάπη μέχρι το τέλος της ζωής μας.